Cesar Peeren van Superuse Studios zet beperkingen om in kansen.


Wat doet Superuse studios en welke rol heb jij daarin?
“Superuse Studios, voorheen 2012 Architecten, houdt zich sinds 1997 bezig met duurzaamheid en is een van de pioniers in Nederland op dat gebied. Wij onderscheiden ons met onze praktische aanpak, die sinds de publicatie van het gelijknamige boek bekend als ‘Superuse’. Ik ben een van oprichters van Superuse Studios en head of design. Ik bedenk onder andere de strategie, maak ontwerpen en vind nieuw werk, doe lezingen, geef les en begeleid workshops. Af en toe bouw ik ook nog een project eigenhandig.”

Wat houdt die praktische Superuse aanpak in?
“Wij geven projecten vorm met hergebruik. Zogenaamde ‘beperkingen’ opgelegd door een bestaande locatie, beschikbare restmaterialen, milieu, regelgeving of budget, worden in Superuse consequent ingezet als kansen om functionele en esthetische meerwaarde te creëren voor het project. Daarin wordt, waar dat kan of nodig is, het experiment aangegaan. Als het project dat vereist, wordt alleen gebruik gemaakt van bekende middelen of gereedschappen die door Superuse Studios zelf zijn ontwikkeld.”

Voor wie werken jullie?
“We werken voor allerlei opdrachtgevers: particulieren, projectontwikkelaars, scholen, overheid, corporaties, culturele instellingen. Onze projecten worden veelvuldig gepubliceerd, niet alleen doordat er vaak slimme vindingen in zitten, maar ook omdat we met een gezonde dosis humor aan een serieus onderwerp als duurzaamheid timmeren. Wij zien krimpende steden als kansen voor nieuwe bedrijven, leegstand is bouwgrond met draagconstructie, reststromen zijn bouwmaterialen, zon is warmte, afvalwater is mest voor landbouw enzovoort.”

Hoe past Superuse in ZOHO?
“Vanuit onze manier van werken zijn we altijd nieuwsgierig naar andere verbindingen. Ik weet nog niet welke, maar ik weet zeker dat we mee gaan werken aan het ‘metabolisme’ van ZOHO. ScrapXL is bijvoorbeeld  leverancier van reststromen, waar wij design van kunnen maken, dat kan worden geproduceerd in de werkplaatsen van andere makers en weer verkocht kan worden door een ondernemer in een ‘ZOHO winkel’. ZOHO wordt een plek waar ruimte is voor denken, maken, tonen en verkopen, maar ook nog steeds restruimte, onvoorspelbare ruimte, plek voor dingen die niet van te voren zijn bedacht. Continu in beweging dus.”