Illustrator Aad biedt verkeersbordachtige duidelijkheid met diepte.

Aan wat voor illustraties moeten we denken?
“Bijna alle facetten van het vak komen aan bod. Van tijdschriften tot overheden en van bedrijven tot instellingen. Het gaat dus over redactioneel werk, advertenties, posters, enzovoort. Over het algemeen word ik gevraagd voor conceptueel werk. Ik doe dan vaak dingen voor onderwerpen waarbij niet zo makkelijk een beeld te vinden is of waarbij een beeld nodig is dat de kijker prikkelt.”

Hoe prikkel je de kijker?
“Je prikkelt de kijker door ze aan te zetten een artikel te lezen, hen op een andere manier over het thema na te laten denken of ze op een gevoelsniveau aan te spreken bij een technisch onderwerp. Op die manier probeer ik de kijker te engageren en zo te verbinden met het onderwerp of bedrijf.”

Welke manieren gebruik je?
“De manieren waarop je dat kunt doen zijn legio. In mijn werk maak ik vaak gebruik van licht vervreemdende elementen of absurditeiten. Doordat mijn stijl heel helder en strak is, wysiwyg-like, hoop ik de kijker te verrassen. Je ziet een bijna verkeersbordachtige duidelijkheid maar als je even beter kijkt blijkt de betekenis helemaal niet zo helder. Dan blijkt er meer aan de hand te zijn dan je in eerste instantie vermoedde.”

Waarom ben je juist in ZOHO gevestigd?
“De wijk is bijzonder door zijn ligging binnen de stad en zijn mogelijkheden. Het is een super stukje stad, vlakbij het centrum met de Noordsingel en de Hofpleinbogen als fijne elementen. Door de mooie menging van bedrijfspanden en oude bebouwing is het enorm aantrekkelijk om hier een nieuwe creatieve hotspot te ontwikkelen. Over vijf jaar zie ik ZOHO als een actieve en creatieve buurt die duidelijk op de kaart staat als ‘place to be’, waar creatief ondernemen en recreëren samen gaan en zo gewoon zijn als ademen.”

Aadgoudappel.nl