Een stel heel bijzondere cateraars.
Foodcurators is een heel bijzonder collectief van cateraars, bestaande uit René Bosch, Digna Kosse en Lucas Mullié. Ja, ze maken eten – dat hebben ze gemeen met andere cateraars. Maar daar stopt het ook wel. Foodcurators zijn ook designers, die zich expliciet bezighouden met grootstedelijke problemen als overlast van ongedierte en de bijzondere eigenschappen van onkruid. Na een verblijf van een paar jaar in Katshoek zitten ze sinds deze zomer aan de Teilingerstraat, in het pand waar voorheen Roodkapje gevestigd was. Een gesprekje met Lucas Mullié.
Wat ís een ‘foodcurator’ nou precies? En in wat verschillen jullie van ‘normale’ koks?
Lucas Mullié: ”Een kok is vooral bezig met het preparen van een maaltijd. Ik ben zelf opgeleid tot kok, maar al tijdens die studie wilde ik verder kijken. Uiteindelijk ben ik bijna terloops op de Design Academy in Eindhoven terechtgekomen. Daar is het begrip ‘foodcurator’ voor mij begonnen. Als foodcurators zijn wij met alle facetten bezig die komen kijken bij het samenstellen van een maaltijd. Denk aan het productieproces en herkomst van producten maar we denken ook na over vormgeving en de plaats van voedsel in de wereld.”
Is er een project dat jullie werkwijze goed illustreert?
“Vorig jaar waren we te gast bij de designbiënnale van Ljubljana, in Slovenië. We werkten aan een project met waterratten. Die vormen een gigantisch probleem daar. Wat weinig mensen weten, is dat je die prima kunt eten. Het is een soort konijn. In Azië is dat normaal. Dus wij hebben ze gevangen en tot maaltijd verwerkt!. Zo los je het overschat aan ratten op en lever je voedsel naar een stad die er last van heeft. Zo’n idee vat wel samen wat we met Foodcurators willen doen.”
Jullie zitten al jaren in ZOHO. Zijn jullie ook hier lokaal actief?
“Jazeker! We werken al tijden samen met de munthandelaar uit de Hofbogen. Die zit tegenover de zijkant van het Grafisch Lyceum – naast de draaiorgelman – en die heeft een boogje tjokvol met munt, koriander en peterselie. Daarmee trekt ie langs markten en Turkse supermarkten en groenteboeren. Wat hij overheeft nemen wij af en toe. Daar maken we een limonade mee – de zogenaamde ZOHO-drank. Lekker, hoor! Op een zelfde manier maken we ook een ZOHO-koek – die is gemaakt van restmateriaal van bakkers uit de buurt. Denk aan broodkorsten en koekkruimels. Je kunt alles hergebruiken.”
Inmiddels zitten de Foodcurators dus in het pand aan de Teilingerstraat waar voorheen Roodkapje zat. Ze hebben er hun eigen kookstudio ingericht en wie naar binnen tuurt ziet de eerste contouren van hun designpraktijk ook al ontstaan. Ze gebruiken het pand ook weleens voor ander doeleinden – op 19 september zijn Foodcurators Digna Kosse en Lucas Mullié er getrouwd.