Sander van Loon runt zeefdrukvereniging Mesh Print Club met 80 leden.

Mesh Print Club is een vereniging. Wat doen jullie en voor wie?
“Je kan het vergelijken met een atletiekvereniging waar je kan hardlopen en sporten, maar bij ons kan je zeefdrukken. Je kan hier trainingen en workshops volgen. De rest van de tijd is de werkplaats open voor de leden om hun werk te komen drukken.”

Wat zijn jouw werkzaamheden?
“Eigenlijk alles om het geheel een beetje draaiend te houden; van zorgen dat de verbouwingen geregeld worden tot het contact met de leden en het bestuur. We hebben 80 leden, dat is wel behoorlijk voor een werkplaats. Iedereen is hier werkzaam als vrijwilliger. Ook ik, net als de medeoprichters Merijn van Essen en Rens van den Berge. We hebben allemaal onze eigen bedrijven ernaast. Mesh Print Club doen we tijdens de lunch en de avonduren zeg maar!”

Wat maakt zeefdrukken zo leuk?
“Het zeefdrukken is zo leuk omdat je zoveel meer vrijheid hebt in het kiezen van materialen en kleuren waarop je ontwerp wil drukken. Je kunt met fluor kleuren werken, maar ook met transparanten inkten, enz. Je kunt je ontwerp op t-shirts, tasjes, hout, glas of papier drukken. Dat maakt het zeefdrukken zoveel meer dan een ontwerp wat uit de printer komt rollen.”

Wat maakt Mesh Print Club onderscheidend?
“Dat we een vereniging zijn. Je hebt wel meer werkplaatsen, maar dat zijn vaak stichtingen. Die zijn meestal gesubsidieerd en wij doen het alleen maar met ons eigen lidmaatschapsgeld. Iedereen draagt zijn steentje bij als lid, dat is het idee.”

Sinds 1 maart zijn jullie gevestigd in ZOHO. Zie jij de wijk ontwikkelen?
“Er worden nu heel veel plannen uitgerold. Je hebt altijd twee tot drie jaar een pioniersfase, dan zie je dus welke bedrijven het ‘overleven’ en welke niet. En dan over 4 jaar, het jaar daarop dus, zal je waarschijnlijk zien in de buurt dat het echt effect heeft. Het is natuurlijk de bedoeling dat mensen het gaan herkennen. Wij doen de deuren open, dus het gebied ontsluit wat meer.”

Meshprintclub.com