De veertiende editie van Route du Nord biedt opnieuw een spannende mix van beeldende kunst, performance en muziek. Het al meer dan 10 jaar door Rotterdam-Noord zwervende kunstenfestival, strijkt gedurende twee weekenden (10 – 12 juni en 17 – 19 juni) neer in de voormalige gevangenis aan de Noordsingel. Daarnaast presenteert Route du Nord een tentoonstelling in ZOHO, samengesteld door gastcurator Hans van der Ham.

Route du Nord groeide gedurende het afgelopen decennium uit van een informele atelierroute tot een levendig meerdaags festival met beeldende kunst, livemuziek en andere happenings. Het droeg daarmee bij aan de huidige bloei van het Oude Noorden, het Zomerhofkwartier en de Hofbogen. Met een gelijk opgaand programma van beeldende kunst (‘Underground tot High End’) en andere activiteiten bleef Route du Nord een kwaliteitsfestival met een laagdrempelige sfeer.

80 cellen
Dit jaar nodigt Route du Nord kunstenaars en artiesten uit om ruim 80 cellen in te richten van het voormalige Huis van Bewaring aan de Noordsingel, ooit de grootste en oudste gevangenis van Nederland. In de, door 3 etages met rijen cellen omgeven galerij van deze, naar Amerikaans model gebouwde gevangenis, vindt in het eerste weekend een muziekfestival plaats.

Hans van der Ham
Beeldend kunstenaar en curator Hans van der Ham verzorgt de tentoonstelling Ritual and the Sacred, in een voormalige parkeergarage in ZOHO, nabij de gevangenis. Van der Ham studeerde aan de Willem de Kooning Academie, nadat hij zijn studie klassiek piano had voltooid aan het Utrechts Conservatorium. Hij maakte een definitieve overstap naar beeldende kunst en was tussen 2011 en 2015 artistiek leider/curator van Garage Rotterdam, een Rotterdams platform voor hedendaagse kunst. Recent cureerde hij de groepstentoonstelling The Ebony Tower in de Haagse galerie Nouvelles Images.

Ritual and the Sacred
Voor Ritual and the Sacred vroeg Van der Ham een tiental kunstenaars op zoek te gaan naar nieuwe manieren om vorm te geven aan rituelen. In de westerse kunst waren kerk en godsdienst, maar ook mythologie en bijgeloof ooit belangrijke inspiratiebronnen voor kunstenaars. Uitheemse kunstwerken hebben dit nog sterker en fungeren als gebruiksvoorwerpen voor religieuze rituelen. In onze westerse geseculariseerde maatschappij is de ruimte voor het ritueel aan het verdwijnen. Religie en levensbeschouwing nemen in ons dagelijkse leven een steeds minder belangrijke plaats in. De kunstenaars die exposeren tijdens Ritual and the Sacred zijn Vincent Both, Boris van Berkum, Jasper Griepink, Ewoud van Rijn, Femmy Otten, Niels Broszat, Dick Verdult Marco den Breems, Kaste Seskeviciute en Hans van der Ham zelf.

Muziek
Ritueel, hard en gemeen wordt ook het muziekfestival dat plaatsvindt op zaterdagavond 11 juni. Drie jonge Rotterdamse powertrio’s met gitaarversterkers op 11 geven acte de présence: The Lumes (postpunk meets shoegaze), Venus Tropicaux (no wave) en De Dood (Nederlandstalige punkmetal rond dichter/zanger/gitarist Vincent Niks). Het geheel wordt omlijst met de even eclectische als rauwe dansplaten van het dj-team Jony Trash & Gary van Niks. Maar ook in de cellen nestelen zich, gedurende Route du Nord Rotterdamse artiesten en gezelschappen die muziek combineren met disciplines als dans en fotografie (Southbound) en beeldende kunst en performance (Moonflower Warrior). Singer/songwriter Mark Lotterman presenteert Holland, het lopende project waarbij bevriende kunstenaars zijn songs illustreren.

Museum Of Water
Noemenswaardig in het uitgebreide programma zijn het Museum Of Water, een project van de Britse beeldend kunstenaar en filmmaker Amy Sharrocks. Museum Of Water staat geheel in het teken van water en biedt de bezoeker de mogelijkheid om haar eigen favoriete water toe te voegen aan de collectie. Het Rotterdamse kunstencentrum CBK richt een eigen tentoonstelling in tijdens een editie van Route du Nord die veel heeft te bieden en waar geen Rotterdamse kunst- en muziekliefhebber omheen kan.