Sloperaweekend in Pension Almonde

Date/Time
Date(s) - 26/09/2020 - 27/09/2020
11:00 - 22:00

Locatie
Pension Almonde
Almondestraat 179
Rotterdam Area, Netherlands

Info over het evenement

ROTTERDAM – Vlak voor de sloop komt Pension Almonde in de Almondestraat in Rotterdam-Noord nog een keer tot leven tijdens het Sloperaweekend op 26 en 27 september 2020. Van 11.00 tot 22.00 uur openen de bewoners en buurtinitiatieven hun deuren voor de tweedaagse straatexpositie. Stichting Stad in de Maak toont de resultaten van het levende onderzoek naar nieuwe manieren van wonen, werken en leven in een modern stadspension. Daarnaast is de voorstelling Slopera, tragiek van een sloopstraat dagelijks te zien als onderdeel van de Operadagen Rotterdam.

Kijk binnen in het leven in dit veelzijdige en creatieve moderne stadspension. Tijdens het Sloperaweekend staan alle deuren open. Er is een kinderkamer met een verhaal, een parade van futuristische wenswoningen, een Heimweewoning, een autobiografisch springkussen, open ateliers, een muziekpodium door jongeren uit Rotterdam-Noord en nog veel meer! In het Sloperahuis vind je een Loterij, waarin je voorwerpen uit de straat kunt winnen. Ook is er een telefoontribune, waarin je smartphone plaatsneemt voor een live performance. Natuurlijk is er soep en je kunt genieten van de Almonde cocktail met alle smaken die de straat rijk is. Deze straatvullende expositie georganiseerd door (HAHA)Productions is dagelijks gratis te bezoeken van 11 tot 22 uur.

Slopera, de voorstelling
Elke dag om 17.00 uur brengen nieuwe en oude bewoners samen met logés, passanten en een 100% Rotterdamse cast deze straat tot leven in de voorstelling Slopera, tragiek van een Sloopstraat. Een Rotterdamse Opera waar zelfs de sloopkogels dansen met o.a. John Buijsman, Gabby Bakker, Nastaran Razawi Khorasani en Jan Rot. Deze voorstelling is onderdeel van de Operadagen Rotterdam en gemaakt door Louis van der Waal en Hajo Doorn i.s.m. Wunderbaum in opdracht van Stad in de Maak. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Operadagen Rotterdam.

Resultaten van een levend woononderzoek
Stad in de Maak is de initiatiefnemer van Pension Almonde en organiseert dit weekend om aandacht te vragen voor onconventionele vormen van coöperatief wonen, werken en leven in een veranderend Rotterdam. Pension Almonde opende haar deuren voor de groeiende groep mensen die niet langer vertegenwoordigd wordt in de huidige stadsvernieuwing, een levend experiment als onderdeel van CityLab010.

In 53 sociale huurwoningen op de slooplijst wonen nu moderne stadsnomaden. Mensen die tussen wal en schip vallen op de woningmarkt. De bewoners zijn bijvoorbeeld net gescheiden, pas kort in Nederland, zitten tussen twee woningen in, zouden anders ‘bankslaper’ zijn, of willen graag in een community leven. Op de begane grond vind je buurtinitiatieven die bijdragen aan levendigheid en een sociaal Rotterdam-Noord. Tijdens het Sloperaweekend presenteert Stad in de Maak de bevindingen van dit levende onderzoek.

Welkom in Pension Almonde
De Straat: dagelijks van 11-22 uur gratis toegang, receptie: Almondestraat 179
De Opera: dagelijks 17 uur, kaarten via Operadagen Rotterdam
De Theorie: dag en nacht tegenover Pension Almonde
www.pension-almonde.nl/slopera

Het Sloperaweekend is mede mogelijk gemaakt door:

Tekst, muziek en regie de Opera: Hajo Doorn, Louis van der Waal
Programma en regie de Straat: (HAHA)Productions (Rolf Engelen, Roxy Capriles, Charlien Adriaenssens)
de Theorie: Stad in De Maak, Melle Smets

Spel: buurtbewoners en bewoners van Pension Almonde, John Buijsman, Gabby Bakker, Nastaran Razawi Khorasani, Jan Rot, Jacqueline Blom, Maartje Remmers, Belinda van der Stoep, Stephanie Pan, Rolf Engelen, Gerard Olthaar, Jacco Weener, Luuk Haaze, Juul van de Laar, Isabel Pronk, Lisa Schol, Erik Jutten, Gilbert van Drunen en een koor van Codarts studenten
Koorarrangement en repetitor: Amir Vahidi
Artistiek advies: Matijs Jansen (Wunderbaum)
Geluid: WG

Deelnemende kunstenaars: Jack Bardwell, Kirsten Spruit, Ben Earl, Jacco Jansen, Josephine Baan, Philippa Driest, Quinten Whyte, Rolf Engelen, Rosh Abdelfatah, Roxette Capriles, Theresa Münz, Spitler, Elsemarijn Bruys, Jip van der Hek, Kroko Schilte, Vanessa Jane Phaff, Charlien Adriaenssens, Iris van Wijk, Múz Spaans, Brooklyn en Bentley Keehnen, Studio C.A.R.E., Frank Hanswijk, Andrea Ortega, Setareh Noorani

Deelnemende initiatieven: Stad in De Maak, Sloperahuis, Taalent010, Suave Global, Cult North, Stadsklooster Engelenburg, KIOSK Rotterdam, Bio bulk bende, Al Khema, Taakstraf, Transformatorhuis, Good Times Bad Times, Heimweewoning

Productie: Lique van Gerven, Yoka van Zuijlen (OperaDagen Rotterdam); Iris van Wijk
Fotografie: Frank Hanswijk

Het Sloperaweekend wordt gerealiseerd met de steun van Gemeente Rotterdam Cultuur, City Lab 010, Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij Fonds, St. Bevordering van Volkskracht, GpH Verhagen stichting, Elise Mathilde Fonds, Job Dura fonds, CBK Rotterdam.

Map Unavailable