Tegenlicht Meet Up 010: De slimme Staat

Date/Time
Date(s) - 18/11/2015
19:00 - 22:00

Locatie
De Nieuwe Banier
Banierstraat 1
Rotterdam

Info over het evenement

In samenwerking met het programma Tegenlicht van de VPRO organiseert de Nieuwe Banier maandelijkse Tegenlicht meet ups rondom maatschappelijke vraagstukken en actualiteiten. Dit keer: Welke taakopvatting heeft de gemeente Rotterdam waar het innovatie betreft? Is de relatie markt- overheid gebaseerd op wederkerigheid? En wat merken Rotterdammers hiervan?

In de Tv-uitzending belicht de VPRO de rol van de overheid bij innovatie. Tegenlicht 010 kiest hier voor een eigen insteek en zal het thema belichten vanuit de Rotterdamse invalshoek en dan met name de rol en taakopvatting van de Gemeente Rotterdam, die de afgelopen jaren druk heeft ge├źxperimenteerd met bestuurlijke vernieuwing en verandering van het gemeentelijk apparaat. Daarbij nu de weg in slaat naar ambitieuze innovatie met de Roadmap Next Economy, ge├»nspireerd door Jeremy Rifkin’s 3rd Industrial Revolution.

Het verdienmodel van de gemeente komt in de discussie zeker ook aan bod. Wat is de lange termijn visie, welke agenda ligt er, zijn er hindernissen die overwonnen moeten worden om daar te komen, langs welke agenda wordt de route ingericht? Is dit transparant? Is er inspraak? Heiligt het doel alle middelen?
De hamvraag is, of er een gezonde balans is tussen wat privaat kan en wat publiek zou moeten.

Voor deze meetup hebben wij ons tevens laten inspireren door de uitzending van De Monitor ‘De Tegenprestatie’ (uitgezonden bij NCRV 11.10.2015)’. Deze uitzending laat zien dat de Gemeente Rotterdam een opvatting heeft over wederkerigheid. En ook hoe de gemeente een systeem wat niet zo goed lijkt te werken toch kost wat kost in stand wil houden. Dat systeem is onderdeel van een verdienmodel. Maar wat is nu het grotere plaatje? Is het inclusief?

Loading Map....

AANMELDEN