door: Whitney Lemasian

Heb je je wel eens afgevraagd wat er met ons plastic afval gebeurt? En is het eigenlijk wel afval? Of zou het ook een materiaal kunnen zijn om mooie producten mee te maken?

Community Plastics is een initiatief van Masters that Matter; een ontwerpbureau dat werkt aan oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Zo ook plastic afval.

Misschien heb je oprichter Frans Taminiau of één van zijn stagiaires wel eens met de bakfiets hier door de Agniesebuurt zien fietsen. Hiermee verzamelen ze plastic in van buurtbewoners. Van dit verwerkte materiaal worden nieuwe gebruiksvoorwerpen gemaakt, zoals stoeptegels met een knikkerpotje of hinkelbaan, die je terug kunt vinden in de buurt.

Bij Community Plastics gaat het niet alleen om het plastic zelf; het is ook een sociaal vraagstuk. Want: ‘waarom zouden mensen überhaupt hun plastic in willen leveren? En waarom nemen ze de moeite om het apart te houden?’ Het moet dus een reden hebben. De oplossing: het moet tastbaar en zichtbaar zijn. Dus zoek het dichtbij huis.

Het eerste PlasticLab is sinds 1,5 jaar gevestigd aan de Schoterbosstraat in ZOHO. Het is een grote loods waar in de grote hal de oven en het ingezamelde plastic staat en de shredder in een kleinere ruimte daarachter. Frans is erg blij met de locatie, want: ‘nu hebben we gewoon eindelijk de ruimte. Het is een beetje net als lego vroeger waarbij je de legobak om je heen verzamelde en in het midden zit je te werken.’

Het proces van ‘afval’ naar product gaat als volgt. Nadat het ingezamelde plastic is uitgezocht op soort en kleur (en eventueel is gewassen) wordt het kleiner gemaakt door middel van een shredder. Al deze kleine stukjes worden uiteindelijk omgesmolten tot nieuwe producten voor de openbare ruimte. Die moeten vooral sympathiek zijn en iets toevoegen aan de wijk, want daar gaat het uiteindelijk om.

Frans ziet graag dat het aanzien van plastic weer stijgt: ‘want het zit natuurlijk volledig in het verdomhoekje.’ Het wordt nu vooral geassocieerd met afval in plaats van een grondstof, terwijl het eigenlijk een heel mooi materiaal is. Alleen moet je het volgens hem wel op de goede manier gebruiken. Pas dan kun je ook de mogelijkheden gaan zien en: ‘dan staat daar gewoon een bak met mooie kleurtjes.’

Eén van de doelstellingen die Frans met het Lab heeft is om ons, Rotterdammers bewuster te laten worden van ons plastic verbruik. Juist door het zelf te gaan inzamelen zie je hoeveel het eigenlijk is.

Vanaf half augustus wordt er samen met een sociale werkplaats gewerkt aan een tweede Plastic Lab in Rotterdam, namelijk in wijk Wielewaal in Charlois.
En als je echt enthousiast bent kunt geworden kun je zelfs je eigen Lab opzetten! Contacteer Frans hierover en hij zal je graag vertellen over het reilen en zeilen.

N.B.
– Op dinsdagen wordt het plastic in de Agniesebuurt opgehaald. Omwonenden kunnen het ook tussen 9.30 – 16.00 uur langsbrengen in het PlasticLab in de Schoterbosstraat 10b (tegenover het Cruyff Court).
– Website: www.communityplastics.nl