“Er is een revolutie gaande.” Aldus Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus universiteit. De oude manier van denken, organiseren en werken wordt stap voor stap vervangen door een nieuwe manier. Juist in Rotterdam met haar traditionele haven en maakindustrie is dat heel interessant en staan er grote veranderingen voor de deur. Mede hierdoor ingegeven is de gemeente Rotterdam bezig een toekomstvisie en agenda te ontwikkelen met ondersteuning van Jeremy Rifkin: de Roadmap Next Economy.

 

Deze nieuwe economie begint serieuze vormen aan te nemen in de stad, en dit is te zien aan de snel opkomende bedrijfsverzamelgebouwen. Het aantal van dit soort plekken neemt in rap tempo toe. Het zijn vaak startende innovatieve ondernemers, die zich daar groeperen op zoek naar een betaalbare werkruimte en inspirerende collega’s om mee samen te werken. Het zijn deze pioniers die de drijvende kracht vormen van de nieuwe economie.

 

Wat is nu die nieuwe economie, wat is er gaande in Rotterdam, en waar gebeurt het? Wie zijn die pioniers? Waar zijn ze mee bezig en wat drijft hen? Op deze vragen geeft de achtdelige serie Pioniersplekken een antwoord. Iedere aflevering van 15 minuten stelt een pioniersplek centraal. Er zijn tientallen zeer interessante pioniersplekken in de stad, en iedere week komen er weer nieuwe bij. OPEN maakte een selectie en neemt je onder andere mee naar ZOHO Rotterdam!

 

In de aflevering maak je kennis met enkele pioniers, hun werk en hun passie. Wat drijft hem of haar, wat is er vernieuwend aan zijn of haar werk? In flankerende interviews geven enkele deskundigen steeds hun visie op wat er gaande is op de betreffende pioniersplek en wat dat betekent voor Rotterdam.  In de aflevering over ZOHO zie je Raymond Van Den Broek (voorzitter ZOHOCITIZENS en Imker), Ron Blom (WijkTV), Frans Taminiau en Maaike Schelvis (Community Plastics), en Brigitte van Loon (wijkchef Rechtstreex Rotterdam en ondernemer in Marche010). 

 

Bekijk hier de aflevering over ZOHO.